02 stycznia 2020 Informacje

UWAGA! Ptasia grypa na Lubelszczyźnie

Ognisko ptasiej grypy wykryto w fermach indyków w powiecie lubartowskim. Padło ok. 25 tys. ptaków. Wojewoda lubelski wydał rozporządzenie m.in. ograniczające transport drobiu w strefach zagrożonych wirusem.

UWAGA! Ptasia grypa na Lubelszczyźnie

Ognisko ptasiej grypy wykryto w fermach indyków w powiecie lubartowskim. Padło ok. 25 tys. ptaków. Wojewoda lubelski wydał rozporządzenie m.in. ograniczające transport drobiu w strefach zagrożonych wirusem.

Potwierdzone przypadki obecności wirusa H5N1 na obszarze województwa lubelskiego uzasadniają potrzebę podjęcia działań zapobiegawczych przed wystąpieniem ryzyka rozprzestrzeniania się tej choroby.

Konieczne jest respektowanie aktualnych zaleceń krajowych służb weterynaryjnych i sanitarnych w celu zwalczania zagrożenia dla ptaków hodowlanych, a przede wszystkim uniknięcia zakażenia wirusem ptasiej grypy wśród ludzi.

Do najważniejszych należy:
1) izolacja drobiu od czynników zewnętrznych (przetrzymywanie ptaków w zamknięciu);
2) ograniczenie kontaktu drobiu z dzikim ptactwem;
3) szczelne przykrycie pojemników z karmą i wodą do picia lub przetrzymywanie ich wewnątrz budynków w celu ograniczenia dostępu do nich dzikim ptakom;
4) unikanie pojenia ptaków i czyszczenia pomieszczeń wodą pochodzącą spoza gospodarstwa (głównie ze zbiorników i rzek) oraz dla uniknięcia „przyciągania” dzikiego ptactwa - nie poić i nie karmić drobiu na zewnątrz pomieszczeń;
5) rozłożenie przed wejściem do budynków fermy drobiu mat nasączonych środkiem dezynfekcyjnym itp.

Wirus ptasiej grypy może zachowywać aktywność w środowisku kurnika przez pięć tygodni. W odchodach przeżywa przez co najmniej 35 dni w temp. 4 st. C, a w kurzu kurnika przez dwa tygodnie po usunięciu ptaków.
W wodzie (stawy, jeziora) zachowuje zakaźność do czterech dni przy temp. 22 st. C i ponad 30 dni przy temp. 0 st. C. Wirus wykrywano w organizmach padłych ptaków wolnożyjących nawet po 23 dniach w temp 40 st. C.
Z kolei w organizmach martwego już drobiu przechowywanego w temp. pokojowej wirusy grypy przeżywały tylko kilka dni, natomiast w temp. lodówki do 23 dni. Wirus może utrzymywać się w drobiowych produktach mięsnych. Niszczy go obróbka termiczna. Wirusy grypy są też wrażliwe na powszechnie stosowane środki dezynfekcyjne, a także detergenty.

Praktyczne uwagi

Jeśli chcemy ustrzec się ptasiej grypy, wystarczy przestrzegać kilku zaleceń. Oto najważniejsze z nich:
- Należy spożywać mięso drobiowe, przetwory drobiarskie i jaja poddane odpowiedniej obróbce cieplnej w temperaturze minimum 70 st. C.
- Trzeba myć dokładnie z użyciem detergentu wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym drobiem (deski, noże, talerze). Co istotne zamrożenie mięsa nie niszczy wirusa ptasiej grypy.
- Nie można dotykać bez odpowiedniego zabezpieczenia dzikich ptaków (martwych lub sprawiających wrażenie chorych) ani ubitego drobiu. Przede wszystkim należy dopilnować, aby nie robiły tego dzieci.
- Należy zadbać o to, aby dzieci unikały miejsc bytowania dzikiego ptactwa, ferm drobiu itp.
- Po każdorazowym zetknięciu z ptactwem zarówno dzikim, jak i hodowlanym trzeba umyć ręce.
- Surowe mięso drobiowe nie powinno mieć styczności z innymi produktami żywnościowymi.

Zatem przy przestrzeganiu zasad higieny w kontaktach z żywym ptactwem i przy właściwej obróbce mięsa drobiowego prawdopodobieństwo zarażenia się człowieka wirusem ptasiej grypy jest bardzo niewielkie.


O cookies oraz Polityka Prywatności

Nota informacyjna

Realizując obowiązek informacyjny wynikający z art. 13 i 14 ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych)
informujemy, że:

  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Wójt Gminy Liszki z siedzibą: ul. Mały Rynek 2, 32-060 Liszki; tel: 12 2576531; e-mail: ug@liszki.pl.
  2. Jeśli ma Pani/Pan pytania dotyczące sposobu i zakresu przetwarzania Pani/Pana danych osobowych, a także przysługujących Pani/Panu uprawnień, może się Pani/Pan skontaktować z wyznaczonym Inspektorem Ochrony Danych Osobowych: Panem Grzegorzem Szajerką lub zastępcą Davidem Kowalskim. Mail to: iod@liszki.pl.
  3. Dane osobowe przetwarzane są na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) RODO - w celu wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. e) RODO - w celu wykonania zadań realizowanych w interesie publicznym lub w ramach sprawowania władzy publicznej powierzonej administratorowi.
  4. Dane udostępniane są wyłącznie podmiotom upoważnionym na mocy przepisów prawa.
  5. Dane będą przechowywane do chwili realizacji zadania, do którego zostały zebrana, a następnie jeśli chodzi o materiały archiwalne przez czas wynikający z Ustawy z dnia 14 lipca 1983 r. o narodowym zasobie archiwalnym i archiwach.
  6. Osoba, której dane są przetwarzane, ma prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie, w zakresie w jakim zgoda została udzielona, bez wpływu na przetwarzanie przed cofnięciem zgody.
  7. Administrator nie planuje przekazywać Pani/Pana danych do krajów trzecich, czy też poddawać ich profilowaniu. Dane będą przetwarzane w sposób częściowo zautomatyzowany w systemach informatycznych.
  8. W przypadku zbierania danych niezbędnych do realizacji zadań nałożonych na Gminę podanie danych osobowych jest wymogiem ustawowym. Osoba, której dane dotyczą jest zobowiązana do ich podania, w pozostałych przypadkach podanie danych jest dobrowolne, jednak ich nie podanie może skutkować ograniczeniem form komunikacji. O dobrowolności podania danych zostanie Pani/Pan poinformowana/y przez merytorycznego pracownika prowadzącego postępowanie.
  9. Osoba, której dane są przetwarzane, ma prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych na adres Urząd Ochrony Danych Osobowych, ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa.
  10.  

    O Cookies

    Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
    Więcej o plikach cookies znajdziesz na stronie Informacje o cookies.

Zgadzam się